Vagn Steen, hædersmedlem af Dansk-Svensk Forfatterselskab.

Forfatteren Vagn Steen blev udnævnt til hædersmedlem af Dansk-Svensk Forfatterselskab, DSFS, på selskabets årsmøde i Malmø på lørdag, 13.4.13

Vagn Steen har været med fra begyndelsen, var medlem af bestyrelsen og en kort overgang formand. Han har også deltaget i DSFS´s udgivelser som medredaktør og bidragyder.

Vagn Steen vil være kendt af mange med sin optræden med digte, med sit pædagogiske digt-arbejde, udstillinger med digte, med sine digte i talrige undervisningsantologier. Lidt ældre mennesker vil huske hans karakteristiske stemme fra Danmarks Radio, hvor han lavede interviews, ofte med meget finurlige personer; hans stemme præget af opvæksten på Holbæk-egnen. Han har også været litteraturkritiker, har skrevet drama, prosa og egnshistorier. Og oversættelser fra engelsk, afrikaans, svensk, norsk.

Men i DSFS-sammenhæng er det især hans arbejde med svensk litteratur, der begrunder udnævnelse til hædersmedlem. Han var dansk lektor i Göteborg 1957–62 og fik vigtige kontakter der. Og har bl.a. oversat Märta Tikkanen, Anna Wahlgren, Ebbe Carlson, Carl Larsson og andre.

Han kendes som konkretistisk digter. I Jette Kromanns interviewbog Digtere på bånd fra 1966 siger Vagn Steen: »Sproget må meget gerne have så meget materialekarakter som det overhovedet kan få.« Ordene ses som konkrete materialer, som kan bearbejdes og læses på mange måder: Legende, vidende og undersøgende, fantasiæggende. – Men hans konkretistiske digte, for eksempel i debutbogen Digte? fra 1964, er ikke tomme ordmanipulationer: der er humor, politisk kritik og erotik.

Vagn Steen, født 1928, har på sine gamle dage kunnet opleve en sand revival, hvor yngre digtere og litteraturforskere har bragt ham i centrum i en fornyet interesse for overskridelsen af de gængse digteriske former.

Helge Krarup
formand for Dansk-Svensk Forfatterselskab